VTV Tooling heeft voor de tweede keer een 3-assige bewerkingsmachine aangeschaft die is omgebouwd tot 5-asser. Jos en Stephan Vis van het familiebedrijf leggen uit wat de voordelen hiervan zijn. Deze ‘retrofit voor nieuwe machines’ is wederom uitgevoerd door BMT Machine Tools met hulp van HEIDENHAIN.

Familiebedrijf VTV Tooling is 22 jaar geleden gestart door Jos en Sylvia Vis. Inmiddels is zoon Stephan Vis er directeur en mede-eigenaar. Het bedrijf in Herwen is specialist in het fijnmechanisch bewerken van titaan in de medische sector, maar ook rvs, aluminium en kunststof freesdelen voor onder andere de machinebouw en automobielindustrie. Kortgeleden is een Bridgeport XR 1000 gekocht. De CNC-machine is geleverd als 5-asser maar is feitelijk een 3-asser. Hierdoor is rondom, simultaan bewerken mogelijk. “Dat scheelt aanmerkelijk in omsteltijden”, zegt Stephan. Er is gekozen voor deze bewerkingsmachine op basis van de producten die deze moet kunnen maken voor onze klanten, legt Jos uit.

Compact, toegankelijk en precies

Het nadeel van een 5-asser is de grotere tafel. Dan zit de opspanning in de weg bij de freeskop en heb je trillingen en vibraties. De nu aangeschafte machine heeft volgens Stephan Vis, een compacte opbouw, waardoor deze beter toegankelijk is, maar heeft ook een grote slag en een precisie die vereist is voor de producten. “Eigenlijk is het een 3- en 5-asser in één”, zegt hij. Dat het opnieuw een machine zou worden die door BMT Machine Tools geleverd is, stond eigenlijk al vast. VTV Tooling heeft al vanaf het begin goede ervaringen met de machineleverancier.

In feite copy-paste

“Bij zo’n ombouw komt veel kijken”, vertelt Gunnar Matse, DGA van BMT Machine Tools. “Daarom zijn er ook veel collega-bedrijven die dat niet aandurven.” De Bridgeport was een voorraadmachine in Duitsland die bij BMT in Raamsdonksveer is omgebouwd om daarna gebruiksklaar te leveren aan VTV Tooling. Via Lehmann, de Zwitserse fabrikant van roterende tafels, werd een vierde en vijfde as toegevoegd, geeft Matse aan. De Bridgeport XR 760 die VTV Tooling eerder al bij BMT Machine Tools had aangeschaft, was door de machineleverancier ook al onder handen genomen om te ‘upgraden’ tot 5-asser. “Nu, bij de tweede machine, was het in feite copy-paste”, zegt Matse. “Maar daarvoor hebben we het ook al geregeld uitgevoerd dus we hebben er al langer ervaring mee.”

Handmatig naar 24/7

VTV Tooling heeft nu gekozen voor een groter type machine, waardoor er meer ruimte naast zit. Zo kunnen er naast de roterende tafel twee extra opspanningen in de machine geplaatst worden die klaarstaan om later te bewerken. Dat scheelt nog eens extra omsteltijd. “We frezen momenteel 24/7 met beide machines”, vertelt Stephan.